pühapäev, 13. detsember 2009

Kana 40 küüslauguküünega


Copy-paste Postimehe Pille Petersoo artiklist. Roog on järeleproovitud ja jääb üle vaid kiidusõnu lisada

Lõuna-Prantsusmaa Provence’i piirkond on tuntud oma aromaatse oliiviõli ja suurte roosade küüslaugumugulate poolest. Selles imelihtsas kanahautises on need kaks ühendatud.

Prantslased ise kutsuvad seda rooga poulet aux quarante gousses d’fail ehk maakeeli kana neljakümne küüslauguküünega. Esmapilgul tundub see ehk liialdamisena, aga uskuge mind, haudepotis küpsevad kõik nelikümmend küüslauguküünt mahedaks ja nii maitsvaks, et järgmisel korral lisate neid roale juba rohkemgi!

Roa valmistamiseks on vaja malmist kaanega ahjupotti. Just sellist, nagu paljudel vanaemadel juba aastakümneid sahvririiulil seisab. Ahjupott peaks olema nii suur, et kana mahub kenasti sisse ja ruumi jääb vaid natuke üle.
Oliiviõli võib olla külmpressitud, aga ei pea olema. Mina kasutasin veidi taskukohasemat Borgese heledat oliiviõli.

Küüslauguküllane kana Provence’i moodi
Jätkub neljale kuni kuuele sööjale, olenevalt lisanditest
• 1 terve kana (umbes 1,5 kg)
• veidi soola ja musta pipart
• 40 ilusat suurt küüslauguküünt (umbes 4–5 küüslaugupead)
• 250 ml oliiviõli
• värskeid ürte, nt rosmariini, salveid, tüümiani, loorberilehti
Valmista esmalt ette küüslauguküüned. Kui kasutad noori küüslauke, siis pole vaja küüsi eraldi koorida, ent nüüd, sügistalvel võiks küüslauguküüned ka koorida – siis on hiljem mugavam süüa. Küüslauguküüsi on lihtsam koorida, kui need esmalt 60 sekundiks keeva vette panna, nõrutada ja siis koored eemaldada.

Patsuta terve kana köögipaberiga kuivaks ning maitsesta nii seest kui ka väljast soola ja pipraga. Aseta kana ahjupotti, kõht ülalpool.
Lisa potti ka kõik küüslauguküüned ja meelepärased ürdid, surudes need poti ja kana vahele.

Vala peale oliiviõli. Kontrolli, et küüslauguküüned oleks kenasti õli sees.
Aseta potile kaas peale ja küpseta 180 kraadini eelkuumutatud ahjus üks tund ja 15–30 minutit, kuni kana on küps.

Serveerimiseks lõika kana sobiva suurusega tükkideks. Kõrvale paku värsket salatit ja krõbeda koorega nisuleiba. Kindlasti söö ära ka oliiviõlis pehmeks ja mahedaks haudunud küüslauguküüned, neid leivaviilule katki surudes.

Kui küüslaugu-ürdimaitselist oliiviõlist «kastet» üle jääb, võib seda kasutada nt salati maitsestamiseks või järgmise paari päeva jooksul praadimisõlina.

Kommentaare ei ole: