teisipäev, 21. veebruar 2012

Mascarponevahuga täidetud korvikesed metsmaasikatega

Minu lapsepõlve täitsid metsmaasikad. Nii kui juuli kätte jõudis, uitasime meie lähedalasuvates koplites ja raiesmikel, käes kõrre otsa pikitud läikivpunased metsapärlid.
Läksime koju, Mummu vahustas meile hunniku munavalgeid suhkruga ja me tegime maasikavahtu. Ja me sõime nii kaua kuniks keegi meist liigutada ei jaksanud või lihtsalt süda läikima hakkas :D Happy days...

Paar aastat tagasi viis EasyJet mind Sitsiiliasse ja ühes täiesti suvalises linnakeses (võibolla on seda isegi liiga palju öeldud), ühes täiesti suvalises caffe's pakuti maailma parimat kohvi ja koogiletis ilutsesid mascarponevahu ja metsmaasikatega täidetud cannolid, milledele võrdväärset vastast ma pole veel kohanud.

Okei, metsmaasikad, armas Mummu, vaht, mascarpone, cannolid... kõik see sai peas kokku pandud ja sündis selline dessert:




Korvikesed:

Ma kasutan igasugu koogipõhjades ja korvikeste tegemisel paté brisèe tainast, mis on põhimõtteliselt Prantsuse muretaigen. Koostisosad on samad, aga tainas tuleb kerge, õhuline ja rullitav/vormitav.

5 dl jahu
1 muna
1 napp tl soola
2 tl suhkrut
150 g võid
1 sl piima

Sega kokku toasoe või ja sool, sega omavahel kokku toasoe piim ja suhkur ning lisa võile. Sega hulka muna. Lisa jahu ja sõtku kiiresti ühtlaseks massiks.
Mähi taigen toidukilesse ja hoia vähemalt 3h külmkapis.
Rulli taigen õhukeseks, lõika ümmarguse vormi (nt klaasi) abil sobivas suuruses kettad. Ma kasutan korvikeste tegemiseks tavalist muffinipanni. Määri pann võiga ja vooderda taignaga. Et korvikesed ahjus ei kerkiks, aseta neisse küpsetuspaberisse mässitud (toored) oad v herned.
Küpseta 200 kraadi juures u 10 minutit. Jahuta!

Mascarponevaht:

150g mascarpone't
1pk vahukoort
1tl vaniljeekstrakti
suhkrut

Vahusta koor vanilje ja suhkruga, lisa mascarpone.

***

Korvikeste põhja panin ma kõigepealt tl metsmaasika toormoosi, seejärel vaht ja kaunistuseks lusikaga natuke marju peale.

Kommentaare ei ole: