Kolmapäev, 21. september 2011

Värske spargli risotto röstitud lõhega

Sparglites on midagi erilist, need mõjuvad mulle umbes samamoodi nagu sidrunid, et lihtsalt tunned, kuidas suu vett täis läheb ja tahaks neid kohe ampsata.
Esimest korda sõin ma spargli risottot Lätis Opera hotelli restoranis, oli aprillikuu ja sparglihooaeg täies hoos. Ma nüüd ei teagi, kas ja kui suurt rolli mängis väga tühi kõht, igaljuhul sai sellest roast hoobilt lemmik. Top 5 vähemalt :)

Et spargel ja lõhe on samaväärne kooslus nagu kuused ja jõulud või ints ja valged sokid, siis...



VAJA LÄHEB:

tükk ilusat lõhefileed
pool sidrunit
soola, rose´pipart

8-10 sparglivart
3 dl Carnaroli riisi
1 sibul, hakitud
1 selerivars, hakitud
1 spl võid
riivitud sidrunikoort
1 l head kana- või köögiviljapuljongit
1/2 klaasi valget veini (kasutasin proseccot)
Grana või parmesani juustu, riivitud
soola ja pipart
suur tükk võid

TEE NII:

Pigista lõhele sidrunimahl, maitsesta soola ja rose´pipraga. Rösti ahjus.
Tükelda sparglid (mitte kasutada valget osa) ning jäta nupud tallele. Kuumuta puljong keemiseni. Pane tükk võid potti ja esmalt kuumuta võis peeneks hakitud sibul ja seller kuni need muutuvad klaasjaks. Lisa riis, spargli varreosad ja veidike sidrunikoort ning jätka kuumutamist veel mõni hetk. Järgmiseks lisa vähehaaval hulka keeva puljongit vastavalt sellele, kuidas vedelik imendub riisi. Jätka aeg-ajalt segades, kuni risoto on parajalt küps. Valmimise lõpus lisa valge vein ja spargli nupuosad. Vahetult enne serveerimist lisa riivitud juust ja tükk külma võid.
Aseta röstitud lõhetükk risottole ning serveeri ja naudi kohe.

Kommentaare ei ole: