kolmapäev, 3. juuni 2009

Sidruni-beseekook


Fantastiliselt magushapu ja suussulav kook, mida paljude katsetuste tulemusena maailma parimaks julgen nimetada...sidrunihull nagu ma olen:)


Vaja läheb:


põhi:
100 g võid
3 dl jahu
0,25 dl suhkrut
1 munakollane;


täidiseks Inglise sidrunikreem (lemon curd)
2 suurt sidrunit
100 g magedat võid
2,5 dl peent valget suhkrut
3 muna
1tl vaniljet (essents või suhkur)
noaotsatäis riivitud muskaatpähklit


kate:
4 munavalget,
2,5 dl peeneteralist suhkrut


Sega jahu ja suhkur. Haki juurde või ja näpi purutaoliseks massiks. Lisa munakollane ning sega kiiresti ühtlaseks tainapalliks. Suru tainas ümarasse, 28 cm läbimõõduga võitatud ahjuvormi ja küpseta 180 °C ahjus 10 minutit, kuni kook on kuldpruun.

Hõrgutava magushapu sidruni-keedukreemi jaoks riivi sidrunitelt peenikese riiviga kollane koor, poolita viljad ja suru mahl välja. Sulata või keedunõus madalal kuumusel. Mikserda munad suhkru, vanilje ja muskaatpähkliga vahule, lisa sidrunimahl ja sidrunikoor. Aja suuremas madalas keedunõus vesi keema, reguleeri pliidikuumus minimaalseks. Mikserda munasegu sulavõiga kokku, tõsta nõu keevaveeanumasse. Klopi segu vispliga põhjast üles või mikserda aeglasel kiirusel 5...6 min jooksul, kuni muna kuumuse mõjul kalgendub ja kreem paksuks muutub. Tõsta keedunõu otsekohe välja, aseta külma vette ja mikserda segu leigeks.

Katteks vahusta munavalged heledaks poolkõvaks vahuks, seejärel lisa suhkur ning vahusta suurel kiirusel tugevaks vahuks (kausi ümberpööramisel ei tohi mass väljavalguda).

Vala sidrunikreem koogipõhjale ning kõige peale tõsta lusikaga munavalgevaht, püüa seda lusikaga tõsta, et tekkiksid tipud.

Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Enne serveerimist lase külmas jahtuda

Kommentaare ei ole: