teisipäev, 3. august 2010

Bolognese kaste


Ehk ragu´alla Bolognese. Mul tuleb alati hirm nahka, kui ma kuskil suvalises söögikohas näen menüüs toitu nimega "pasta boloneese", sest tavaliselt tähendab see spagette hakkliha-ketšupikastmes:) Noh, eks aastaid tagasi sai ka ise sedamoodi tehtud ja tulemusega üsnagi rahul oldud. Kui aga kord seda õiget kastet maitsta oled saanud, häbened silmad peast, ausalt;)
Ma kirjutan kaks varianti, esimene on nö originaalretsept, nii nagu seda Bolognas tehakse ja teine on sellest tuletatud minu enda retsept. Eks otsustage ise, kumb parem on.

VAJA LÄHEB:

1 sibul
1 väike porgand
1 sellerivars
100g pehmet seafileed (kõhualune tükk)
200g veise hakkliha
3 spl extra virgin oliiviõli
1 väike klaas valget veini
200g tomatipüreed
2 spl tomatipastat
1 tassitäis lihapuljongit
oreganot, soola, pipart

TEE NII:

Haki sibul, porgand ja seller ning lõika seafileest pisikesed kuubikud. Pruunista oliivõliga pannil. Vala peale valge vein ja sega hoolikalt. Lisa tomatipüree ja -pasta ning maitsesta kastet oregano, soola ja pipraga. Vala peale lihapuljong ja lase nõrgal tulel vähemalt tund aega vaikselt keeda. Kaua keetmise mõte on selles, et maitsed omavahel hästi seguneksid.

***

VAJA LÄHEB:

1 sibul
2-3 küüslauguküünt
1 sellerivars
300g veise hakkliha
1 klaas veini (tunnistan ausalt, et võtan seda, mis mul parasjagu kapis leidub)
4-5 tomatit
100g tomatipüreed
peotäis basiilikut
paar tüümianioksa
2-3 loorberilehte
30g võid
3spl oliiviõli
soola, pipart

TEE NII:

Kõigepealt valmista ette tomatid: tee otstesse ristlõige ja aseta korraks keevasse vette. Võta tomatid välja, koori ning lõika kuubikuteks.
Haki sibul, küüslauk ja seller väikesteks tükkideks ning pruunista võiga. Lisa juurde oliiviõli ja hakkliha ja sega korralikult läbi. Lisa juurde tomatikuubikud, -püree, maitsetaimed ja valge vein. Maitsesta soola-pipraga ning keeda nõrgal kuumusel ca tund aega.

Kommentaare ei ole: