pühapäev, 10. juuli 2011

Saame tuttavaks, pastamasin!

Kõigepealt, gracie miele, Ingridile, kes võttis vaevaks mu pisikese sünnipäevasoovi täita ja tegi põhjaliku pastamasinate uuringu nii meie kui Milano kaubanduses :)
Igaljuhul olen ma nüüd uhke läikiva (me like like sädelevad asjad) Marcato Ampia 150 omanik. LinkPaar nädalat olen ma seda ainult vaikselt silitamas käinud, eile siis oli meie ametlik tutvumisõhtu.

Teooriaga olin ma ennast juba kurssi viinud ja lood sellest, kuidas meie tüüp 550 nisujahust ei saa õiget asja, pasta kipub keetmisel lagunema või on koledalt hallikas, olid hirmutavad. Et durum ehk kõvanisujahu (tüüp 00) pole eriti saada (nägin Stockmannis, tookord polnud selles tüübis kindel ja jätsin ostmata), lükkasin ma muudkui seda esimest taignategu edasi. Mitme blogi ja oma suure Itaalia raamatu abiga jõudsin aga järeldusele, et durum nisujahu kasutades saab pastat külmkapis paar päeva säilitada ja pasta ise on tekstuurilt kõvem ehk al dente. Tüüp 550 nisujahu kasutades tahab pasta vähem keeda, minut-poolteist on täiesti piisav.
Iga sööja kohta arvestatakse 1dl jahu ja 1 muna(kollane). Munakollased muudavad pasta pehmemaks ja paremini käsitletavaks.

Pastataigen 4-le
4 dl nisujahu
2 muna
2 munakollast
1 tl soola
1 spl oliiviõli

Sõelu jahu tööpinnale kuhja, keskele tee süvis, millesse löö munad ja lisa sool ning pool oliiviõlist. Ringjalt seestpoolt välja liikudes haara taina hulka järjest rohkem jahu ja töötle kätega kuni oled kogu jahu tainapalli lisanud ning moodustub ühtlane tainas. Hoiatan, töö on raske :) Esialgu võib segu väga kuiv tunduda, seepärast lisa teine pool oliiviõlist hiljem, kui juba lootus kaduma hakkab :) Vett ei tohi mingil juhul lisada, äärimisel juhul võib sõtkumise ajal käsi niisutada.
Sõtku tainast lükates seda endast eemale ja siis tõmmates tagasi.
Kui segu on ühtlane, vormi sellest pall ja keera toidukilesse ning jäta vähemalt tunniks seisma.

Jaga seisnud tainas neljaks, töötle tükke ükshaaval, hoides teisi samal ajal kiles.
Vajuta või rulli taignapallike umbes 1cm paksuseks, et liigselt paks tükk masinale viga ei teeks.
Rulli tainas läbi rullikute kõige laiema astme, murra kokku ja korda tegevust 5-6 korda kuni tainas tundub ühtlane ja on omandanud kerge läike.


Seejärel rulli tainast läbi masina iga rullimise järel rullikute vahet väiksemaks reguleerides, kuni on saavutatud piisav paksus (ca 1.5 mm). Hoia tainast liigse venimise eest.

Lõpuks lase tainas läbi soovitud lõiketerade jahusele pinnale, sega kergelt, et vältida pasta kokkukleepumist ja aseta üle kahe pulga mõneks ajaks kuivama.






Pasta keetmiseks lase vesi tugevalt keema. Vett arvestatakse 1 liiter vett 100g pasta kohta. Kui vesi on keema hakanud lisatakse sool. Itaalias kehtib "reegel", et pastakeeduvesi peab olema sama soolane kui Vahemeri. Mina ilmselt nii palju ei pane. Maitse asi, eksole!
Aseta pasta keevasse vette ja pane potile kaas peale, et vesi kohe uuesti keema hakkaks. Seejärel võta kaas pealt ära ja keeda 1-1,5 minutit. Kurna vesi ära ja serveeri kohe meelepärase kastmega.

Kommentaare ei ole: