reede, 24. juuli 2009

Teekoogid sidrunikreemiga

Olen küpsetamiselainel, täna panin kokku kaks lemmikut - õhulise biskviidi ja magushapu lemon curd'i, mille tulemusena valmis taldrikutäis maitsvaid koogikesi õhtuse tee kõrvale:) Iseenesest oleks super koogid veel suhkrumassiga katta, kuid viimase puudumisel pidid minu omad leppima vaid pealepuistatud suhkruga (tuhksuhkrut polnud hommikul Viimsi Comarketis:S).

Ahjaa, kreem oleks hea teha valmis paar tundi varem või isegi eelmine päev ja hoida õhukindlalt suletuna külmkapis, muidu ta kipub liiga vedel olema.

Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
55 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit

Lemon curd:
2 suurt sidrunit
100 g magedat võid
2,5 dl peent valget suhkrut
3 muna
1tl vaniljet (essents või suhkur)
noaotsatäis riivitud muskaatpähklit

Hõrgutava magushapu sidruni-keedukreemi jaoks riivi sidrunitelt peenikese riiviga kollane koor, poolita viljad ja suru mahl välja. Sulata või keedunõus madalal kuumusel. Mikserda munad suhkru, vanilje ja muskaatpähkliga vahule, lisa sidrunimahl ja sidrunikoor. Aja suuremas madalas keedunõus vesi keema, reguleeri pliidikuumus minimaalseks. Mikserda munasegu sulavõiga kokku, tõsta nõu keevaveeanumasse. Klopi segu vispliga põhjast üles või mikserda aeglasel kiirusel 5...6 min jooksul, kuni muna kuumuse mõjul kalgendub ja kreem paksuks muutub. Tõsta keedunõu otsekohe välja, aseta külma vette ja mikserda segu leigeks, vala ümber õhukindlalt suletavasse nõusse ja tõsta külmkappi.

Biskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.

Jahtunud biskviidiplaat lõika keskelt pooleks ja määri mõlemale poolele sidrunikreemi. Aseta üks pool teise peale.
Lõika tükkideks ning raputa peale (tuhk)suhkrut.

Kommentaare ei ole: